Wetenschappers zullen beamen dat een onderzoeksproject vaak afwijkt van het oorspronkelijke onderzoeksvoorstel. Een onderzoek verloopt in de praktijk rommeliger dan het volgen van een reeks opeenvolgende geplande activiteiten. Dat zorgt ervoor dat research minder goed te plannen is. De watervalmethodiek is niet flexibel genoeg gebleken om toegepast te worden op wetenschappelijk onderzoek.
Bij een onderzoeksvoorstel is de kans groot dat het werk is gepland als een lijst van opeenvolgende activiteiten, vaak gevisualiseerd in een gantt-diagram. Het idee achter deze projectmanagementaanpak is om Ć©Ć©n grote activiteit op te splitsen in een reeks kleinere, meer haalbare activiteiten, waarbij elke fase van een project meestal pas begint wanneer de vorige is voltooid.
Daarentegen geeft de agile-aanpak meer prioriteit aan flexibiliteit. De softwareontwikkelingssector is radicaal veranderd door de agile filosofie. Inmiddels wordt de agile-aanpak ook op veel andere gebieden gebruikt buiten softwareontwikkelingstrajecten, variƫrend van bijvoorbeeld scholen tot strafrechtelijk onderzoek.
In een agile-aanpak is een vroeg, maar gedeeltelijk resultaat, dat in een later stadium kan worden verbeterd, belangrijker dan een "perfect" resultaat dat pas aan het einde van het project kan worden bereikt. De feedback die op het tussenresultaat komt kan immers gebruikt worden om bij te sturen in het verdere onderzoekstraject.
Agile-aanpak bij wetenschappelijke experimenten
Ondanks dat wetenschappers de bron zijn van veel technologische innovaties, lijken academici laat te zijn met het adopteren van de agile-aanpak. Toch heeft de agile-aanpak veel toegevoegde waarde als het bijvoorbeeld wordt toegepast bij het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten.
In wetenschappelijk onderzoek komt het vaak voor dat een reeks experimenten moeten worden uitgevoerd om een hypothese te toetsen. In een watervalbenadering wordt deze lange termijn activiteit opgesplitst in een reeks opeenvolgende activiteiten. Er wordt een detailplanning gemaakt van alle experimenten. Hierin wordt de uitvoering, gegevensverwerking en -interpretatie meegenomen. Pas in de laatste fase van het werk wordt dan het echte wetenschappelijke inzicht bereikt.
Een protocol voor wetenschappelijke experimenten zou ook volgens de agile-aanpak uitgevoerd kunnen worden. De volgende fasen kunnen we daarin kunnen onderscheiden:
Opsplitsen van het werk
Sprint planning
Sprint uitvoeren
Regelmatige scrum
Sprint review
Sprint retrospective
Opsplitsen van het werk
Het is belangrijk om het werk op te splitsen in meerdere deelactiviteiten, waarbij ieder part wordt gekenmerkt door een concreet en haalbaar resultaat. Ieder part wordt opgepakt in een beperkte en vaste periode die we een sprint noemen. Er wordt in beginsel afgesproken hoe lang die periode duurt, waarbij de duur deels zal afhangen van de duur van de experimenten die uitgevoerd moeten worden. Bij voorkeur ligt de periode tussen de twee weken en enkele maanden. De volgende richtlijnen kunnen helpen bij het definiƫren van deelactiviteiten:
Plan binnen een sprint het uitvoeren van een klein aantal samenhangende experimenten die afgerond kunnen worden door directe gegevensverwerking en -interpretatie. Het tussenresultaat geeft een deel-inzicht die waardevol is voor het toetsen van de hypothese.
In opvolgende sprints is het mogelijk om het aantal te onderzoeken variabelen te vergroten. Dit zal leiden tot het uitvoeren van nieuwe experimenten en het samenvoegen van de nieuwe en oude gegevens die weer leidt tot nieuwe gegevensinterpretaties.
In opvolgende sprints is het mogelijk om het aantal te verwerven datapunten per te onderzoeken variabele te verhogen. Dit zal leiden tot het uitvoeren van nieuwe experimenten en het samenvoegen van de nieuwe en oude gegevens die weer leidt tot nieuwe gegevensinterpretaties.
Sprint planning
De begeleider, het onderzoeksteam en eventuele andere belanghebbenden, zoals een postdoc, industriƫle partner of masterstudent komt in een kort gesprek van ongeveer 30 minuten bij elkaar met als doel de sprint te definiƫren. Een doel van de sprint kan bijvoorbeeld een onderzoeksdoel zijn van een reeks experimenten en de duur van ieder experiment. Over deze punten moet iedereen het met elkaar eens zijn, zodat de verwachtingen op ƩƩn lijn liggen en het hele onderzoeksteam ƩƩn gezamenlijk doel nastreeft.
Sprint uitvoeren
Het onderzoeksteam heeft de maximale focus op het gedefinieerde doel. Het is belangrijk om in de beperkte tijd de experimenten, gegevensverwerking en -interpretatie uit te voeren.
Regelmatige scrum
Het onderzoeksteam komt maximaal 15 minuten bij elkaar op een vast moment. Het is bij langlopende sprints mogelijk om bijvoorbeeld wekelijks bij elkaar te komen. Kies voor hetzelfde tijdslot en buiten de conventionele werkuren om om ervoor te zorgen dat er geen andere verplichtingen in de weg zitten, zoals vergaderingen of onderwijsactiviteiten.
Deze vergadering moet kort en efficiƫnt zijn, zonder laptops of papier. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen staat, een stand-up. Er hoeven maar drie vragen te worden beantwoord:
Wat is er sinds de vorige scrum gedaan om bij te dragen aan het doel? Bespreek bijvoorbeeld welke experimenten er zijn uitgevoerd.
Wat wordt er volgende periode gedaan tot de volgende scrum om bij te dragen aan het doel? Bijvoorbeeld welke experimenten worden er uitgevoerd.
Wat zijn de belemmeringen? Is de opstelling bijvoorbeeld geschikt of zijn alle benodigde materialen aanwezig.
Sprint review
Aan het einde van de sprint ontmoet je alle stakeholders om de resultaten te bespreken en of deze in lijn zijn met de verwachtingen. Neem de tijd om in detail te treden en samen analytisch te brainstormen.
Sprint retrospective
Bespreek de ondervonden belemmeringen in het proces, zodat de volgende sprint beter uitgevoerd kan worden dan de vorige sprint. Deze fase is nodig om problemen op te lossen. Eerlijkheid en transparantie zijn cruciaal. Agile draait om aanpassen: plannen kunnen veranderen. Ga terug naar stap Ć©Ć©n en herstart de planning, waarbij je de volgende werklaag in een nieuwe sprint aanpakt.
Tot slot
Houdt in het achterhoofd dat one-size-fits-all strategieƫn niet van toepassing zijn op wetenschappelijk onderzoek. Deze agile-aanpak is geen allesomvattende tool die op magische wijze elk doel zal dienen. Het moet gezien worden als een startpunt dat bedoeld is als inspiratie voor een andere benadering van het managen van wetenschappelijk onderzoek. Voor velen helpt het voldoende om terug te gaan naar het doctoraat met een hernieuwde, agile mindset.
Voor de geĆÆnteresseerden kan Agile in Focus adviseren bij het toepassen van de Agile-aanpak. Agile in Focus biedt ook trainingen aan waar praktische voorbeelden en tips op maat worden gedeeld. Wij staan voor klaar om u verder te helpen.
Comments