LeSS is een framework voor het opschalen van scrum naar meerdere teams die samenwerken aan een product. Het begint bij het fundament met een scrum team, zoals gedefinieerd door Ken Schwaber en Jeff Sutherland in de Scrum Guide, en wordt toegepast op meerdere teams die samenwerken aan een enkel product.
LeSS is gesmeed uit meer dan zeshonderd experimenten die zijn uitgevoerd in het kader van het uitbreiden van scrum praktijken. Scrum werd indertijd gezien als een ondersteunend raamwerk voor alleen kleine, samengestelde teams. Later werden de LeSS regels toegevoegd om de basis grondiger te definiëren. Met de regels wordt de implementatie van LeSS beter ondersteund en wordt het makkelijker uitgevoerd binnen een organisatie.
LeSS Principes
LeSS definieert tien principes voor het toepassen van scrum voor de gehele organisatie. Ze helpen om verantwoordelijke teams met een hogere klantfocus te laten samenwerken. Teams focussen op het leren, transparantie en het leveren van waarde die op de klant gericht is. Het zijn principes die product organisaties nodig hebben om competitief en snel te kunnen reageren in een snel veranderende markt.
De tien principes zijn van LeSS zijn:
Large-Scale Scrum (LeSS) is scrum
Empirical Process Control is de basis waarbij het proces is gebaseerd op ervaring en experimenten in plaats van gedetailleerde planningen vooraf.
Transparantie zodat alle facetten van het Scrum proces door iedereen kan worden geobserveerd.
Meer met minder. Complexe productontwikkeling vereist geen complexe oplossingen. Het vraagt een diep begrip van de essentie van de problemen, die vervolgens kunnen worden opgelost met eenvoudigere oplossingen.
Focus op het gehele product. Er is geen waarde in onderdelen of half werkende onderdelen.
Klantgerichtheid behouden als Scrum op grotere schaal wordt toegepast.
Continue verbetering naar perfectie is een Lean principe. Het is gebaseerd op praktijk en concepten, zoals Go See, kaizen, value and waste, perfection challenge, work toward flow en respect for people.
Systeemdenken.
Lean denken is een bewezen praktijk dat schaalt naar grootschalige ontwikkelingen, zoals aangetoond door Toyota en vele anderen.
Wachtrijtheorie biedt inzicht waarom traditionele ontwikkelaanpakken onnodig traag zijn en biedt oplossingen.
LeSS versus SAFe
Hoewel LeSS in populariteit toeneemt bij organisaties met veel software ontwikkelteams, komen andere frameworks, zoals bijvoorbeeld Disciplined Agile Delivery, ook meer in trek. Een van de leidende frameworks is momenteel Scaled Agile Framework® (SAFe).
Er zijn overeenkomsten tussen LeSS en SAFe. Bijvoorbeeld: beide frameworks starten met het schalen van scrum en voegen principes toe, zoals Lean denken en klantgerichtheid. LeSS verschilt echter in het feit dat het focust op het vereenvoudigen van de organisatorische structuur en is daarmee flexibeler en beter aanpasbaar. SAFe voegt additionele rollen toe, zoals bijvoorbeeld de Release Train Engineer (RTE), Solution Train Engineer (STE) en Epic Owners. Het voegt tevens processen, artifacten, en organisatorische veranderingen toe. Sommige organisaties zijn daar (nog) niet aan toe, hoewel die organisaties succesvol agile teams hebben die scrum goed toepassen. LeSS is niet zo complex als andere frameworks.
Praktijkvoorbeeld
Een grote onderneming die voertuigen en machines ontwikkelt voor de landbouw- en bouwsector kampte met gemiste leverdatums en kwaliteitsproblemen. Met de introductie van het LeSS framework voerde het bedrijf een organisatorische herstructurering uit, waarbij cross-functionele teams met een product owner en een hoogwaardige product backlog tot stand werden gebracht.
Binnen zes maanden zag het bedrijf al verbeteringen. De teams waren meer gefocust en in staat om betrouwbaar te plannen en voorspelbaarder te leveren. De kwaliteitsproblemen die de releases teisterden werden opgelost. Teams begonnen consequenter tijdig te leveren.
Meer weten?
AgileInFocus.nl biedt diverse trainingen die praktische handvatten en tips biedt om succesvol Scrum in te zetten met meerdere Scrum teams. Tevens kunnen wij u op maat adviseren bij het schalen van Scrum in uw organisatie of meedenken om uw organisatie competitief te laten zijn in een snel veranderende markt..
Comments