Eeuwenlang zijn bedrijven geleid door een in de kern hiërarchisch, wantrouwend en controlerend besturingsmodel. Deze manier van besturen is gestoeld op de beginselen van de Romeinse militaire commandovoering, maar wordt vandaag de dag nog steeds overal onderwezen.
In de afgelopen jaren zijn veel bedrijven gaan zoeken naar alternatieven voor de traditionele manier van besturen. Zelforganiserende besturingsmodellen sluiten beter aan bij de gecontroleerde chaos in de natuurlijke wereld. Uitgangspunt is dat mensen van nature zekere gedragspatronen hebben en dat het beter is om gebruik te maken van deze patronen, dan ze te proberen om te vormen, zodat ze beter passen in de traditionele hiërarchische modellen.
Agile frameworks, zoals Scrum, zijn goede voorbeelden hiervan. Deze frameworks draaien de hiërarchie om. Ze transformeren leidinggevenden in rentmeesters van een zelforganiserend gedragsarchitectuur. Teamrollen en verantwoordelijkheden worden zodanig in de organisatie verweven, dat mensen in staat stelt om zelforganiserend te worden en prestaties te verbeteren.
In een Agile omgeving krijgen teamleden het mandaat om belangrijke beslissingen te nemen zonder vooraf toestemming te vragen aan managers.
Maar verwacht niet dat alle managers hier zomaar in mee gaan. Deze verandering vraagt een transformatie, die ze zichzelf een leven lang hebben aangeleerd om succesvol te kunnen zijn in een hiërarchische wereld.
Redenen voor verandering
Er zijn goede redenen voor leiders om te transformeren van een hiërarchische naar zelforganiserend besturingsmodel.
Agile frameworks verlagen de kosten van falen
In de IT industrie is het vermijden van falende projecten praktisch onmogelijk. Het is verstandig om rekening te houden met falende projecten en niet louter successen. Alle agile frameworks, met hun incrementele en iteratieve ontwikkelingsmodel, ondersteunen het idee van 'snel falen'. Het biedt simpelweg de beste aanpak om kosten in dit soort situaties zoveel mogelijk te beperken.
Falen is geen optie, maar een vereiste
Een fundamenteel uitgangspunt van agile is om te erkennen dat falen normaal is en dat we moeten plannen om snel te falen en zoveel mogelijk ervan te leren. Teams kunnen hun inspanningen ombuigen naar een meer succesvolle aanpak door te experimenteren en te leren in korte, time boxed iteraties. Professionals zullen dit herkennen als een invulling van de Plan Do Check Act (PDCA) iteratieve methode. Door in korte iteraties te werken levert het snel resultaten op.
Agile methoden leveren sneller waarde voor eindgebruikers
Waarde wordt sneller geleverd met een iteratieve en incrementele leveringsaanpak doordat functies met een hogere waarde eerder worden opgepakt dan functies die een lagere waarde hebben. Hierdoor kunnen teams zich concentreren op de behoeften van de klant die er echt toe doen.
Veranderingen in de cultuur
De leiders van morgen zijn architecten en ondernemers die teams de ruimte geven in een zelf-organiserend besturingsmodel. Dat vereist verandering in de cultuur van een organisatie.
Er zijn in de industrie modellen, die leiders prima kunnen helpen om hun vaardigheden te verbeteren. Bijvoorbeeld door het toepassen van Holacracy.
Holacracy is een complete en kant-en-klare set aan regels, die kunnen worden gebruikt om de praktijk van zelforganisatie vorm te geven. De spelregels gelden voor iedereen op dezelfde manier. Niemand in de organisatie staat ‘boven’ of ‘buiten’ deze regels.
Focus op een gemeenschappelijk doel
De zelforganisatie focust op een gemeenschappelijk doel. De zelforganisatie erkent hiermee onderdeel te zijn van een groter geheel en is beter bewust van de verantwoordelijkheden die daarbij horen.
Macht en besluiten
De conventionele hiërarchie wordt vervangen door een meer gedistribueerde autoriteit bij zelforganisatie. Waar voorheen de hiërarchische structuur de "functie" volgt, volgt de organisatorische structuur juist het doel wat de organisatie wil bereiken.
Daarbij zijn de organisatorische eenheden autonoom en krijgen mandaat gebaseerd op hun verantwoordelijkheden om het doel te kunnen bereiken. Het is niet meer nodig om toestemming te vragen. Alles is geoorloofd, zolang het niet expliciet is verboden. Of totdat er nieuwe afspraken erover zijn gemaakt. .
Agile organisatieontwikkeling
De organisatie is dynamisch, verandert continu en ontwikkelt zich agile. Top-down controle maakt plaats voor betrokkenheid en experimenteren. Stap voor stap bereikt de organisatie meer ‘fit for purpose’ in een wereld vol verandering en disruptie.
Transparantie
Transparantie vereist om zelforganiserend te kunnen zijn. Informatie en feedback is zoveel mogelijk vrij beschikbaar, zodat de organisatie kan leren en zich kan blijven ontwikkelen.
Slotwoorden
Iedere agile transformatie, die zich beperkt tot het inhuren van agile coaches en het adopteren van de basis technieken en ceremonies, is gedoemd te mislukken. Agile is niet gewoon een proces of framework, zoals Scrum, Extreme Programming, of SAFe. Het is een set van waardes en principes, die een organisatie aanmoedigen om beter samen te werken. Het vergt een transparante en zelforganiserende cultuur, waarin wordt gestreefd naar kwaliteit en snellere waardecreatie. Om agile op grote schaal succesvol te laten zijn, zullen leiders moeten veranderen. Agile in Focus wil uw bedrijf of team daarbij helpen. Neem contact met ons op, we staan voor uw klaar!
Commentaires